Έκθεση – αφιέρωμα στην Χρύσα Ρωμανού

Στις 14 Δεκεμβρίου 2023 το ΕΜΣΤ εγκαινιάζει έκθεση αφιερωμένη στο έργο της Χρύσας Ρωμανού (1931-2006) — από τις αναγνωρίσιμες και καταξιωμένες Ελληνίδες καλλιτέχνιδες της γενιάς της. Η παραμονή της στη Γαλλία, τα χρόνια 1961-1981, υπήρξε καθοριστική για τη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής της ταυτότητας. Ανήκε στην ομάδα των Ελλήνων καλλιτεχνών της διασποράς, οι οποίοι έζησαν και εργάστηκαν μεταπολεμικά στα μεγάλα κέντρα τέχνης του δυτικού κόσμου. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής τέχνης, μια γυναίκα καλλιτέχνης, η Χρύσα Ρωμανού, δεν ακολούθησε απλώς τις διεθνείς καλλιτεχνικές εξελίξεις, αλλά τις συνδιαμόρφωσε. Ίσως περισσότερο γνωστή για τα κολάζ της, τα οποία συνέδεαν, με κριτική αντίληψη, διαφημίσεις και εικόνες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την κουλτούρα της κατανάλωσης για να σχολιάσουν τις πολιτικές και κοινωνικές πραγματικότητες της εποχής της, η ασυμβίβαστη ματιά της Ρωμανού παραμένει αιχμηρή και επίκαιρη, ακόμη και σήμερα.

Η έκθεση ανήκει στον κύκλο εκθέσεων του ΕΜΣΤ τίτλο «Kι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο; (What If Women Ruled the World?)»

Επιμέλεια: Ελένη Κούκου και Δημήτρης Τσουμπλέκας

Εγκαίνια: 14-12-2023

Χώρος: 4ος όροφος

Το ΕΜΣΤ είναι κλειστό κάθε Δευτέρα, καθώς και: 1η Ιανουαρίου, 6η Ιανουαρίου, 25η Μαρτίου, 1η Μαΐου, Κυριακή του Πάσχα, 15η Αυγούστου, 28η Οκτωβρίου, 25η & 26η Δεκεμβρίου.